Знаменито место „Шанчеви Иванковац“

Знаменито место

"Шанчеви Иванковац"

Horreum margi

Историјски комплекс „Шанчеви Иванковац“ је меморијални парк посвећен боју на Иванковцу 1805. године. Комплекс представља парк који се налази на ширем подручију саме битке а данас ту могу видети реконструкције шанчева из тог периода. Централно место заузима споменик српским устаницима а целокупан комплекс је под заштитом Завода за заштиту споменика културе као „споменик културе“ , подручје од историјског и научног значаја.

Бој на Иванковцу одиграо се у августу 1805. године на иванковачком пољу код Ћуприје, између српских устаника под општом командом Карађорђа и непосредним руководством војвода Миленка Стојковића и Петра Добрњца и турских јединица предвођених Хафиз Мустафа-аге познатијег као Хафиз-паша. Битка се завршила 18. августа 1805. године победом српских устаника над бројчано и оружано надмоћнијим непријатељем, што је прва званична победа српских устаника над регуларном турском војском у Првом српском устанку, који је резултовао повлачењем турске војске ка Нишу.

Занимљив је податак да је у овој битци по први пут у устанку опалио чувени Карађорђев трешњев топ а исход ове победе утицао је повољно на морал код Срба као и мотивација за касније успехе у Устанку. Поред тога победа је значила и освајање јаког турског стратешког циља, обзиром да је Ћуприја у том периоду била граница између београдског и лесковачког пашалука али и значајан војни и економски центар. Такође и једини прелаз преко велике Мораве у то време био је дрвени мост који су Турци подигли 1660. године на остатцима римског моста код Ћуприје.