30

март 2023

Отворена изложба слика и цртежа „Оживаљавае“ Славише Добросављевића-Рулета

29. марта 2023. године је у ћупријском музеју отворена прва самостална изложба Славише Добросављевића – Рулета. Руле је по образовању Доктор ветеринарске медицине а сликарством је почео да се бави из хобија. Један је од активних чланова Завичајног клуба ликовних уметника Ћуприје, на чијим годишњим изложбама излаже од оснивања Удружења. Изложбу је отворио Новак Новаковић, директор ћупријског музеја који је о Рулетовом стваралаштву рекао:

„Славиша Добросављевић – Руле већ дуже време себе може називати сликаром, зрелим сликаром, код кога је стваралаштво усаглашено са његовим унутрашњим сензибилитетом кроз мотиве који вешто кокетирају између надреалног, експресивног и апстрактног-метафизичког. Када слика, слика са лакоћом, брзо и сигурно, исто онако као када трчи полу маратон или се бави својим основним занимањем. У радовима из овог циклуса, које можемо назвати експресивним надреализмом, Руле нас уводи у свет свог унутрашњег, имагинарног света, у коме доминира плејада ликова чији нас карактери гледају право у очи. Они излазе из имагинарног простора, са анатомијом која не би опстала у реалном свету, креатура које да су живе не би биле пријатни саговорници или пратиоци, али нас са слика гледају мирно, право у очи и њихово присуство нам није непријатно, чак нам изгледају мило и симпатично. Управо је то компонента која Рулетово сликарство чини препознатљивим и енергетски пријатним. Ми кроз његове слике осећамо енергију коју он носи у себи, благу, смирујућу и пријатељску, у којој се виде све оне године преданог, стрпљивог рада на реалном, готово хипереалистичном, приказивању мотива у сликарству, у којем је уткано много труда и љубави.

Ово је једна од фаза у Рулетовом стваралаштву, фаза која се родила из дуготрајног трагања за сопственим изражајем, језиком и мотивом. Он је данас препознатљив на сцени ћупријских уметника. Његово место је јасно и надам се да ће у свом стваралаштву проћи још много фаза, које ће надограђивати његов таленат и пружати задовољство посматрачима његове уметности.“

Славиша Добросављевић – Руле, рођен је 1970. године у Ћуприји где је завршио основну и средњу школу. Након повратка из ЈНА, 1990. године уписао је Факултет ветеринарске медицине у Београду. Од завршетка факултета се професионално бави ветеринарском медицином, ожењен је и има два сина. Активан је члан Завичајногклуба ликовних уметника Ћуприје од његовог оснивања.

КАТАЛОГ ОЖИВАЉАВАЊЕ- Славиша Добросављевић

Изложбе:

2010-2022. – Годишња колективна изложба ћупријских уметника, Музеј „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја

2018. и 2022. – Изложба уметничких радова „Матићу у част“ , Музеј „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја