09

април 2024

Отворена изложба „Отворено писмо Клеу“

Јован Јона Павловић, рођен 1975. године у Краљеву. Завршио Математички факултет у Београду, ухлебио се у одељењу Математичке гимназије у Краљеву. Покушао да помогне српској просвети писањем низа научних радова, текстова, и књига о накарадно изведеној реформи образовања. Један од главних експонената Великог штрајка у просвети 2014/15. године. Обдарен ванредном проницљивошћу и енциклопедијским познавањем модерне и савремене визуелне сцене, паралелно писао о уметности у књигама, часописима, и на блоговима. Награђиван од стране реномираних културних институција за есеје и кратке приче о савременим уметницима. Као културни аналитичар, критичар и историчар уметности, наступао на запаженим трибинама. Након пандемијске изолације, неуморног и бодрог духа, одлучио да коначно изложи сопствене ликовне радове, на више самосталних и групних изложби.

У августу – септембру 2023. године Галерија савремене уметности Центра за културу „Драган Кецман“ у Кучеву, организовала је моју самосталну ауторску изложбу 28 колажа и цртежа.

У јулу 2023. године, моју ауторску фотографију „Мондријан у предграђу“ изабрао је стручни жири конкурса „Боје се не боје“, у конкуренцији 1986 радова, за групну изложбу 50 фотографија у студију визуелних уметности у Кнез Михаиловој 23, центра за промоцију стваралаштва „Застава је пала на нас“. Стручни жири чинили су фото уредници часописа НИН, Време, и Глорија.

У јануару – фебруару 2023. године престижна Галерија Сретен Стојановић у Приједору организовала је моју самосталну ауторску изложбу 20 колажа и цртежа. Изложбу је отворио реномирани ликовни критичар Маријан Муњиза.

У децембру 2022. године, Центар за културу „Свети Стефан, деспот српски“ у Деспотовцу организовао је моју самосталну ауторску изложбу 26 колажа и цртежа.

У августу 2021. године, моје две компјутерске графике одабране су за учешће на јубиларној међународној XXX изложби малог формата у галерији Културног центра у Шапцу.

Краћи текстови и прикази, који обухватају и критичке осврте на савремену светску уметничку продукцију, публиковани су на бројним порталима и у часописима различитих идеолошких усмерења (Политика, Peščanik, Нова српска политичка мисао, Бизнис & Финансије, Фонд стратешке културе, AkuzatiV, P⋅U⋅L⋅S⋅E, Часопис КУЛТ, Звездани колодвор, Оригинал магазин, часопис Неказано, Синхро, Филмске радости, Унија синдиката просветних радника Србије, Зелена учионица, Форум београдских гимназија, Центар академске речи Шабац, Нови стандард, Светиње Браничева, Васељенска ТВ, Арт-Анима, Šraf, Helly Cherry, Афирматор…).

Изложба ће бити отворена до 21. априла