13

септембар 2023

Отворена 10. изложба уметничких радова „Матићу у част“

У присуству многобројних љубитеља ликовне уметности, 12. септембра 2023. године, отворена је 10. изложба уметничких радова „Матићу у част“. Ова значајна изложба, садржи 24 рада од 14 аутора из читаве Србије који су се одазвали на истоимени ликовни конкурс, једини у Поморављу. Оно што повезује ове радове у једну целину јесте надреализам а посебна одредница која је дата као могућност за евентуалну инспирацију ауторима је стваралаштво песника Душана Матића, академика, једног од зачетника надреализма у Србији.

Овогодишња изложба се, поред квалитетних радова савремене ликовне уметности, одликује и у већем броју радова аутора који су везани за Ћуприју што је јако значајно за локалну уметничку заједницу и ако овај културни догађај има шири значај. У поставци доминирају радови штафелајног сликарства али не заостају и друге изражајне форме.

У циљу обогаћивања збирке музеја, од 2019. године се откупљује рад који је, према мишљењу жирија најуспешнији и коме се додељује награда ликовног конкурса „Матићу у част“, коју је овогодишњи жири у саставу: Милан Милосављевић, Марија Савић-Комарац и Наташа Крстић, доделио Момчилу Трајковићу МО-МО-у за рад „Извор“, настао 2023. године.

Овогодишњи добитник награде Момчило Трајковић МО-МО је са својим радовима заступљен на изложби „Матићу у част“ од прве изложбе која је реализована 2014. године. Добитник је ове награде и 2016. године и једини је аутор који је ову награду добио два пута, као и аутор који је у континуитету излагао на свих 10 изложби, са радовима који су тематски рађени за овај конкурс, инспирисани стваралаштвом Душана Матића.

Изложба ће бити отворена до 25. септембра 2023. године