05

јун 2023

Ликовни конкурс „Матићу у част“ 2023.

КОНКУРС „МАТИЋУ У ЧАСТ“2023.                                                                                   

Поштовани,

Позивамо вас да учествујете на конкурсу „МАТИЋУ У ЧАСТ“ који се организује у оквиру обележавања традиционалне културне  манифестације “Матићеви дани“  На конкурс могу одговорити ликовни уметници из Србије без обзира на ниво ликовног образовања. Тема изложбе је стваралаштво Душана Матића или надреализам генерално.

Техника и формат нису ограничени а један аутор на конкурсу може учествовати са највише три рада.  Радове је потребно послати на адресу Музеј „Хореум Марги-Равно“Ћуприја,  Јована Курсуле бр.2, Ћуприја 35230 до 20.08.2023. године. Пријаве које стигну након завршетка конкурса неће ући у разматрање. Конкурсна документација садржи:

  • Радове са којима се конкурише
  • Попуњену пријаву
  • Биографију аутора

Душан Матић, члан Српске академије наука, надреалиста, есеиста, романсијер, песник и сликар, Рођен у Ћуприји 1898., школован у Француској – Греноблу и Ници, Филозофски факултет започео у Паризу, завршио у Београду. Као младић, преживео, повлачење преко Албаније! Након надреалистичког експеримента, Матић је свој поетски израз пронашао у мисаоној и интелектуалној поезији. Његови есеји одликују се прецизношћу израза, широком ерудицијом и стилском јасноћом. Прву самосталну књигу, збирку есеја „Један вид француске књижевности“ (1952), објавио је тек у педесетчетвртој години живота. Прву песничку књигу, „Багдала“ (1954), у педесетшестој. Касније, све до смрти , био је плодан у обе области, и у поезији и у есејистици. Као надреалиста, прошао је кроз све фазе, од надреалистичке преко социјално-активистичке до неомодернистичке. Умро је у Београду 1980.године.

Ради промовисања ликовне уметности и ширења идеје у којој су две или више уметности у кохабитацији, реализован је овај концепт изложбе како би се популаризовала децентрализација културе и културног деловања.  У том циљу одлучили смо да стимулишемо ствараоце и приредимо грађанима Ћуприје и региона квалитетну изложбену поставку „Матићу у част“ коју ће пратити публикација у виду изложбеног каталога. За рад, који према мишљењу жирија, у највећој мери задовољи критеријуме конкурса биће додељена награда „Матићу у част“ . Награда се састоји у плакети и термину за самостално излагање у Галерији  Музеја за излагачку сезону 2024. године, као и откупна награда награђеног рада у висини од 100.000,00 динара, којим ће се обогатити уметничка збирка Музеја „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја.

Резултати жирирања биће накнадно објављени на сајту Музеја а аутори који су конкурисали ће о резултатима конкурса бити обавештени путем мејла.

Изложба ће  бити отворена у Галерији Музеја у септембру 2023. године, у току трајања манифестације „Матићеви дани“.

 

Организатор се обавезује да радове достави ауторима на начин на који су пристигли на конкурс. Организатор не сноси одговорност за евентуално оштећење радова у току транспорта радова као ни за безбедност радова који се не преузму у предвиђеном року. Трошкове транспорта радова сноси аутор.

 

Пропозиције и пријавни формулар:

КОНКУРС МАТИЋУ У ЧАСТ 2023

 

 

 

У Ћуприји дана:                                                               Директор Музеја

30.05.2023. године                                             „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја

Мр прим. ум. Новак Новаковић