22

март 2022

ЛИКОВНИ КОНКУРС „МАТИЋУ У ЧАСТ“ 2022.

КОНКУРС „МАТИЋУ У ЧАСТ“2022.                                                                                   

Поштовани,

Позивамо вас да учествујете на конкурсу „МАТИЋУ У ЧАСТ“ који се организује у оквиру обележавања традиционалне културне  манифестације “Матићеви дани“  На конкурс могу одговорити ликовни уметници из Србије и иностранства без обзира на ниво ликовног образовања. Тема изложбе је стваралаштво Душана Матића или надреализам генерално.

Техника и формат нису ограничени а један аутор на конкурсу може учествовати са највише три рада.  Радове је потребно послати на адресу Музеј „Хореум Марги-Равно“Ћуприја,  Јована Курсуле бр.2, Ћуприја 35230 до 01.08.2022. године. Пријаве које стигну након завршетка конкурса неће ући у разматрање. Конкурсна документација садржи:

  • Радове са којима се конкурише
  • Попуњену пријаву
  • Биографију аутора

Душан Матић, члан Српске академије наука, надреалиста, есеиста, романсијер, песник и сликар, Рођен у Ћуприји 1898., школован у Француској – Греноблу и Ници, Филозофски факултет започео у Паризу, завршио у Београду. Као младић, преживео, повлачење преко Албаније! Након надреалистичког експеримента, Матић је свој поетски израз пронашао у мисаоној и интелектуалној поезији. Његови есеји одликују се прецизношћу израза, широком ерудицијом и стилском јасноћом. Прву самосталну књигу, збирку есеја „Један вид француске књижевности“ (1952), објавио је тек у педесетчетвртој години живота. Прву песничку књигу, „Багдала“ (1954), у педесетшестој. Касније, све до смрти , био је плодан у обе области, и у поезији и у есејистици. Као надреалиста, прошао је кроз све фазе, од надреалистичке преко социјално-активистичке до неомодернистичке. Умро је у Београду 1980.године.

Ради промовисања ликовне уметности и ширења идеје у којој су две или више уметности у кохабитацији, реализован је овај концепт изложбе како би се популаризовала децентрализација културе и културног деловања.  У том циљу одлучили смо да стимулишемо ствараоце и приредимо грађанима Ћуприје и региона квалитетну изложбену поставку „Матићу у част“ коју ће пратити публикација у виду изложбеног каталога. За рад, који према мишљењу жирија, у највећој мери задовољи критеријуме конкурса биће додељена награда „Матићу у част“ . Награда се састоји у плакети и термину за самостално излагање у Галерији  Музеја за излагачку сезону 2023. године, као и откупна награда награђеног рада у висини од 100.000,00 динара, којим ће се обогатити уметничка збирка Музеја „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја.

Резултати жирирања биће накнадно објављени на сајту Музеја а аутори који су конкурисали ће о резултатима конкурса бити обавештени путем мејла.

Изложба ће  бити отворена у Галерији Музеја у септембру 2022. године, у току трајања манифестације „Матићеви дани“.

 

Организатор се обавезује да радове достави ауторима на начин на који су пристигли на конкурс. Организатор не сноси одговорност за евентуално оштећење радова у току транспорта радова као ни за безбедност радова који се не преузму у предвиђеном року. Трошкове транспорта радова сноси аутор.

 

 

 

Пропозиције конкурса „Матићу у част“ 2022