07

април 2023

„Изложба проширене стварности античког града Horreum Margi“ отворена у Параћину

У сарадњи Завичајног музеја Параћин и ћупријског музеја, у Параћину је, на платоу испред Градске библиотеке, отворена „Изложба проширене стварности античког града  Horreum Margi“. Изложба је реализована средствима кроз пројекат  који је 2019. године финансирала Република Србија, Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој,  у оквиру програма Промоција и популаризација иновација и иновационог предузетништва за 2019. годину и мере програма која се односи на Спровођење пројеката чији је циљ дигитализација уживања културног, уметничког и духовног наслеђа Србије и српског народа. Носилац пројекта је Општина Ћуприја са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља као партнерском организацијом.

Циљ пројекта je oбезбеђивање приступа историјском наслеђу културног и духовног садржаја Музеја „Хореум Марги-Равно“Ћуприја кроз материјалну анимацију и виртуалну реконструкцију објеката, пратећих садржаја и живота у одређеном историјском периоду.

У Параћину је представљено 18 табли од којих је већина интерактивна и кроз активирање апликације за мобилне телефоне, омогућава посматрачима да стекну бољу слику о експонатима из музеја, кроз 3Д анимацију предмета, као и о археолошком локалитету Horreum Margi, сталној поставци музеја али и могућем изгледу античког града. Апликација се зове Horeum Margi и може се скинути на Play Store, као и на сајту музеја „Андроид апп“. Након презентације изложбе у Ћуприји 2019 и 2020. године изложба је по први пут приказана у неком другом граду.