09

јануар 2024

Годишња колективна изложба ћупријских уметника отворена до краја месеца

Музеј „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја , своје активности у 2023. години завршио је 0тварањем 14. колективне изложбе ћупријских уметника, чланова завичајног клуба ликовних уметника Ћуприје. Изложба је отворена у уторак, 26. децембра 2023. године и чине је радови 30 аутора који су својим рођењем, боравком или местом рада везани за територију Ћуприје.

Излагајући више од једне деценије, ћупријски уметници, са радошћу приказују своја најдубља размишљања, представљена у материјалу и на начин својствен сваком појединачно. И поред толико различитости у изражавању, радови изложени на Годишњој колективној изложби чланова Завичајног клуба ликовних уметника Ћуприје, увек чине једну компактну целину, која посматрачима изгледа монументално и стваралачки јако, набијена енергијом у којој је уткана појединачни доживљај сваког од аутора. Та, стваралачка енергија у себи носи искуство, уметничко проучавање, истраживање и изражајну зрелост афирмисаних уметника, као и љубав и страхопоштовање према стваралачком чину, аутора који немају формално уметничко образовање. Спајањем ових приступа ствара се утисак једне озбиљне изложбене поставке, чија различитост изражавања ствара посебан утисак баш онакав какав је уметност остављала на посматраче у свим предходним временима од настанка човечанства.

За ћупријске уметнике ова изложба представља свечаност чији карактер превазилази границе локалног културног догађаја, док ћупричанима, публици, представља отворени портал за улазак у чаробни свет уметничког ума.