11

март 2021

11. годишња колективна изложба ћупријских уметника

2020. године је годишња колективна изложба ћупријских уметника реализована у оквиру обележавања Ноћи музеја 13. новембра. На изложби су представљени радови тридесет аутора, који су на било који начин везани за Ћуприју. Традиционалног отварања изложбе није било а поставка је била доступна до марта 2021. године.

За развој једног друштва, духовних и материјалних вредности, неопходни су култура и уметност, као његови најзначајнији чиниоци. Ликовна уметност, која је кроз историју била најрепрезентативнији преносилац ставова, осећања и окружења, бележивши тренутке из живота друштва и појединца, и на тај начин постала значајни показатељ  развоја и напретка у сваком смислу, заузима значајно место у развоју и унапређењу заједнице. Завичајни клуб ликовних уметника Ћуприје, 11 година делује у том правцу представљајући сваке године своје уметнике, ауторе који су, на било који начин, везани за Ћуприју, трудећи се при том да свако ко се бави неким видом стваралаштва тог дана у години добије своје место на културној сцени своје средине. Овакав вид егзистирања у великој мери коренсподира са публиком, стварајући естетску дисциплину и навику перцепцију уметничких дела у хетерогеној поставци где сваки рад заузима своје место и доминира у свом делу поставке. Овакав приступ помаже и самим ауторима да се сврстају, упореде али и подстакну на стваралачки експеримент, како би освежили и унапредили своје стваралаштво. Ћупријска публика има прилику да своје суграђане, ауторе, види у светлу њиховог најинтимнијег размишљања и чисте, непатворене, енергије коју сваки од аутора тка у својим радовима, без обзира ради ли се о скулптури, инсталацији, слици или фотографији. Та, чиста, енергија циркулише поставком и преноси се на публику Ћуприје сваког новембра, као својеврстан празник културе и уметности.

Овогодишња изложба се реализује на нешто другачији начин и у другачијим околностима. Епидемија вируса COVID-19, која је захватила читав свет, учинила  je да  Завичајни клуб ликовних уметника Ћуприје, ове године своју изложбу прилагођава актуелној ситуацији потенцирајући електронску презентацију изложених дела и излагача, савремени и популарни вид комуникације са публиком.

У нади да ће се епидемиолошка ситуација ускоро променити на боље и да ће научници и лекари успети да се изборе са овом пошасти , као и да ће 12. годишња колективна изложба бити представљена на свечанији начин, уметници Ћуприје својој публици и свим љубитељима уметности желе добро здравље и снагу да се изборе са овом ситуацијом изазваном вирусом COVID-19. Ове године вам добру енергију шаљемо у највећој мери електронским путем.